keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Kankaanpainantaa


Olen päässyt tutustumaan kankaanpainannan eri tekniikoihin oivan opettajamme Susannan ja kurssikavereitten kanssa. Tähän mennessä olemme kokeilleet muutamaa tekniikkaa ja joku on tuntunut kiehtovammalta kuin joku toinen. 

LEIMASIN

Ensimmäinen linolevystä tehty leimasin oli Mandi ja toiseen tein kaksi tassua, jotka kuvastavat meidän kahden koiran signeerausta esimerkiksi joulukorteissa. Leimasinta käytin tavallisen leimasimen tavoin ja jälki kankaalla oli eloisan näköistä, molemmista tuli ihan kivoja. Koulun laatikoiden syövereistä löytyi mielenkiintoinen torsoleimasin, jonka kanssa kokeilin peittopastan käyttöä tummalle kankaalle. Painoemulsiolla maalatulle kankaalle painettu torso oli myös mielenkiintoinen kokeilu.




SABLUUNA

Sabluunaa hyödyntäen syntyi ensin ranskanliljoja eri värisinä; väriä lisättiin siveltimellä ja superlontelalla, kummastakin tuli hieman erilainen jälki. Myöhemmin kokeilin myös hopealla jouluenkeliä kaitaliinaan, ja tämä saattaa päästä tuotekehittelyyn ja joulumyyntiin.



RUISKUEMULSIO

Ruiskuemulsioon on lisätty runsaasti väripigmenttiä ja tällä seoksella maalattu kangasta, jonka jälkeen kangas rypistetty ja jätetty rauhassa kuivumaan. Ei kannata kurkistella välillä! Aivan ihastuttavia ja yksilöllisiä kankaita!

Maalatulle kankaalle voi myös asetella erilaisia esineitä (tasaisia), jolloin väri pakenee esineen alta. Tätä kutsutaan aurinkotekniikaksi. Tämäkin tuntui todella mielenkiintoiselta tekniikalta ja tätä ideaa kannattaa hyödyntää.

Ruiskiminen ja roiskiminen eivät pahemmin kiinnostaneet,  mutta päätin kuitenkin kokeilla ja lopputulos ihan hyvä. Käytin apuna vanhaa hammasharjaa ja pisaroita levitin tikulla, kun jälki oli vielä märkä. Toimii tämäkin tekniikka ja kokeilu on aina kokeilua!





MARMOROINTI

Tapettiliisteriä ja vettä astiaan ja puuroa sekoittamaan! Seoksen annetaan turvota ja sitten on marmoroinnin aika. Ensimmäisellä kerralla marmorointikuvioini tuntuivat olevan melko rauhallisia ja olen tyytyväinen tasapainoiseen lopputulokseen. Kannattaa kyllä kokeilla lähiaikoina uudelleen ja käyttää enemmän värejä. Tällä tavalla ei kyllä mitään kovin suurta saa aikaiseksi, joten ehkäpä  paperin marmorointi riittää minulle.



VEHNÄJAUHOBATIIKKI

Vehnäjauhosta ja vedestä (1:1) tehdään massa, jota sitten levitetään esimerkiksi pursottimen tai ruiskun kanssa kankaalle. Kuvioinnin jälkeen annetaan kuivua ja vuorokauden kuivumisen jälkeen rypistelin kangasta saadakseni aikaiseksi halkeamia värinestokohtiin.


Kaikenlaista on kokeiltu ja monta uutta kokeilua vielä edessä :)
 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti